Boleh ke Bina PC Gaming dengan bajet RM2k? (Ogos 2021)

 

Saya ada seorang rakan ni. Dia baik orangnya. Cuma satu je masalah, dia suka "sembang kari"

Dia selalu kata nak berniaga. Member lain dengar la dia cerita impian dia nak berniaga itu ini. Member lain pun cakap la, aku ada berniaga kat Shopee kecil-kecilan. Jom la jual kat Shopee. Dah berbulan, dia masih lagi tak mula berniaga tu.

Dia juga selalu kata nak bina PC, dengan PC tu dia nak berniaga, nak gaming, nak buat editing, semua benda lah dia cita-cita nak buat. Saya pun ceritakan lah apa yang diperlukan nak bina PC. Dah setahun, tak beli-beli juga.

Bila tanya, nanti la, nak HODL. Nak beli RTX 3070 harga MSRP tahun dulu-dulu.

Saya pun dah annoyed, "kau ni hidup zaman sekarang ke hidup dalam angan-angan di masa hadapan? Nak berniaga shopee tak perlu pun RTX 3070 der. Pakai UHD Graphic asalkan monitor keluar gambar dah boleh buka website Shopee tu. Aku tak kisah untuk jadi emotional support, aku nak jugak tengok member berjaya, nak jugak tengok ada progress. Hidup ni pendek je. Jangan hidup dalam angan-angan. Hormati masa kau, hormati diri kau."

"Ibarat kau ada crush. Tapi bertahun diam diam suka. Bercakap dengan dia tidak. Dapat ke crush tu cara tu? Zero chance, sebab buatnya tidak. Kalau buat, pergi approach crush tu, kau ada 50% chance dapat atau tidak. Better kan?" dia mengangguk jela kena marah hahaha.

"Dari dulu kata nak bina PC, kata nak tunggu spec power bagai. Tak payah. Basic buat berniaga je dulu. Nak gaming nak HODL tu semua kemudian kira. Kalau bisnes kau elok nanti dah ada duit, kau nak angkat RTX 6090 pun pejam mata kau angkat. Yang penting apa kau nak buat sekarang. Hidup ni sekarang."

Kalau kau terbaca blog post ni, nasib engkau lah labu. List yang aku bagi kat kau, list yang sama ni lah aku jadikan blog post. Trimas, kisah kau sekarang dah jadi blog post aku ;-)

Inilah list yang sama saya bagi kat dia. Semua parts ni ada link menuju ke Shopee. Dah biasa beli kat Shopee kan? Barang biasa selamat sampai kan? Saya galakkan beli parts by parts dan bina sendiri kat rumah... Dari beli dari facebook martketplace mana entah lepas tu kena scam lagi haru... Tak susah pun nak pasang PC sendiri.

PC ni sesuai buat;
- berniaga shopee
- PDPR (pepandai la tambah webcam)
- light gaming (nak main GTA V 1080p low/medium lepas lagi la)
- light photo editing
- light 1080p video editing (simple edits untuk youtube lepas lagi la)


1) CPU
Intel Core i3-10105F (Klik link untuk beli dari Shopee)
Processor Quad-core yang dah cukup baik untuk office work.


2) Motherboard
ASUS EX-B460M (Klik link untuk beli dari Shopee)
Motherboard mid range dari intel yang berkualiti.

3) Graphics Card
ASUS GT1030 2GB (Klik link untuk beli dari Shopee)
Demi cukupkan bajet RM2k untuk PC, kita guna graphics card paling basic yang harga mampu milik, Dari segi performance basic je, boleh lah nak main game 1080p medium / low, dapat la playable 30-60 fps. Kalau perlu, kena rendahkan ke 720p dalam game settings.

Lagi satu option dari jenama Palit, ada kipas untuk active cooling, cuma guna DDR4 bukan DDR5 macam ASUS kat atas tu. harga lebih kurang je. Tapi DDR4 ni performance rendah sikit dari versi DDR5.

(Optional) kepada siapa yang membaca tapi dalam poket ada bajet ekstra, saya lebih galakkan GTX 1050 Ti 4GB ini. Mahal sikit tapi lebih baik untuk gaming pada 1080p. 2GB dan 4GB beb. Tapi pakai ni confirm lari bajet RM2k.


4) RAM
Kingston Fury Beast (Klik link untuk beli dari Shopee)
SILA BELI 2 KEPING 8GB 3200MHz untuk dapat 16GB in total. Dual channel 16GB barulah selesa untuk gaming. Nak buka banyak tabs kat Google Chrome pun takde hal.

Tapi kalau tak gaming, nak buat menaip buka browser je, nak jimat, beli sekeping 8GB je pun tak apa.


5) SSD
Kingston NV1 (Klik link untuk beli dari Shopee)
Komputer pakai SSD jenis NVME M.2 barulah laju nak start up dan nak launch apps. NV1 ni pilihan paling bajet saya selalu rekemen. Alang-alang tu beli 500GB terus supaya besar storage, boleh install game dua tiga.


6) PSU
1stPlayer DK 5.0 500W (Klik link untuk beli dari Shopee)
Power supply 500W bajet dengan 80+ Bronze certification dan full modular, bermaksud semua kabel dia boleh dipasang dan digantikan dengan senang. Nak upgrade di masa hadapan pun senang.


7) Casing
Tecware Nexus Air M2 (Klik link untuk beli dari Shopee)
Casing bersaiz MATX bajet dengan tempered glass side terbaik dlm pasaran. Siap bagi 3 fans (tanpa lampu). Pengudaraan bagus. Hati-hati masa bina, tempered glass senang pecah.


Sampai sini untuk PC sahaja, memang cukup-cukup RM2.1k. Lebih RM100 dari bajet tapi still ok lah ni. Tapi ni spec GAMING. 

Kalau tak gaming, korang nak berjimat, beli RAM tu sekeping je, jadikan total RM1.9k sahaja.

Dah settle PC.

Kita cerita aksesori pulak. Saya pun boleh rekemen paling value for money untuk gaming seperti di bawah;


8) Monitor
HP V24i (Klik sini untuk beli dari Shopee)
Monitor 1080p bersaiz 24 inci IPS panel yang warna lawa. Ada built in speaker. Free HDMI.

10) WIFI Adapter
Tenda E30 (Klik sini untuk beli dari Shopee)
Tak dilupakan PC mestilah kena boleh guna internet kan? Mesti ada ni barulah boleh terima signal WIFI. Jenis ni kita cucuk terus ke motherboard, lebih kuat tarik signal WIFI berbanding USB. Ada tambahan fungsi bluetooth jadi nak guna headphones/mouse/keyboard bluetooth boleh guna.


11) Keyboard & Mouse Combo
HP GK1100 Gaming Combo (Klik link untuk beli dari Shopee)
Inilah gaming keyboard dan gaming mouse combo paling mampu milik saya pernah guna. Ok je, ada efek lampu RGB tau! ;-)


12) Headphones 7.1
HP H500GS 7.1 (Klik link untuk beli dari Shopee)
Nak gaming mestilah headphones 7.1 surround sound, barulah boleh dengar musuh datang dari arah mana dalam game. Ni yang paling mampu milik sekali. Kabel sepanjang 2 meter, USB connection dan yang penting, lampu RGB! 


Total semua ni full set, cukup cukup RM28++!

Ni ada sikit step cara saya pasang PC:



Kepada yang nak parts tadi dalam bentuk jadual:

TypeNameShopee Link
CPUCore i3-10105Fhttps://shp.ee/7hnbyy5
GPUAsus GT1030https://shp.ee/5g9isjb
MotherboardASUS EX-B460Mhttps://shp.ee/i5gnhkm
RAMKingston 8GB (Beli x2)https://shp.ee/ath2ijd
SSDKingston NV1https://shp.ee/rwzawnn
PSU1stplayer full modularhttps://shp.ee/unvf822
CasingTecware Nexus Air M2https://shp.ee/krcnxc7 
MonitorHP V24ihttps://shp.ee/6cr8cy7
WIFI adapterTenda E30https://shp.ee/8u7b8kk
Keyboard Mouse ComboHP GK1100 Gaming Combohttps://shp.ee/7ubis6v
HeadsetHP H500GS 7.1https://shp.ee/fych4up


Hidup ni kalau NAK sesuatu, BUAT.

"Tak salah mempunyai impian, tapi jangan habiskan bertahun tahun hidup dalam angan-angan."

Nak HODL takde masalah. Kalau takde keperluan ya saya setuju, tangguh dulu beli RTX. Tapi kalau perlukan komputer nak buat kerja, bina yang basic cukup nak guna dulu. Nak sedap kumpul kemudian.

Comments

Popular posts from this blog

Komputer LAMBAT nak start? Tukarlah pakai SSD!

Budget RM1500 Jangan Beli Laptop, Bina PC!

Laptop LAWA Macam Jenama ‘Buah’ Tapi HARGA RAKYAT