7 Kamera Vlogging Terbaik untuk YouTube

Dua bulan saya menghilang, sepanjang Mac dan April 2021! Biasanya saya aktif post story di Instagram @rinmansor tapi saya ambil keputusan untuk berehat dari media sosial sebab saya menjalani pembedahan. Sebab pembedahan tu di mulut, nak bercakap pun kena kurangkan. Jadi video kat Facebook dan YouTube semua dihentikan buat sementara waktu.

Gambar diatas ialah gambar terbaru saya selepas semua bengkak dah surut. Normal lah sikit rupa. ;-) Insyaallah lepas sembuh Mei nanti saya akan kembali buat video lagi.

Sebab tak boleh bercakap, saya menulis! Baru-baru ni seorang rakan saya, seorang streamer yang agak terkenal juga, mencari kamera untuk mula buat vlog di YouTube. Blog post ini saya tulis khas untuk dia, dan juga anda di luar sana.

Inilah 7 Kamera Vlogging Terbaik untuk YouTube!


1) Sony ZV-1

Pros:
- Autofocus terbaik dalam pasaran sebab AI powered dan ada product feature AF.
- Satu fixed lens jadi tak perlu pening nak 
- Skrin flip ke tepi
- Audio

Cons
- Lens 24mm equivalent dia tak cukup wide. Bila vlog nampak muka je. Sebaiknya letak kamera ni atas tripod dan bercakap.

Klik sini untuk beli Sony ZV-1 dari Shopee



2) Sony A7C

Pros:
- Kamera full frame dengan image quality power, sesuai untuk pros
- Video quality Sony memang terbaik
- AF pun power

Cons:
- Kamera paling mahal dalam list ni sebab ni kamera full frame.

Klik sini untuk beli Sony A7C dari Shopee



3) Canon M50 Mark II

Pros:
- Canon colour science! Sentiasa lawa video dan gambarnya.
- Dual pixel AF yang bagus.
- Canon punya lens tak mahal. Contoh untuk vlog ialah EF-M 11-22mm. (klik link tu)

Cons:
- 4K video crop, pakai lens wide pun jadi tak wide. Beli kamera ni kalau anda utamakan shoot 1080p video. Takpe, memang masih ramai shoot vlog pakai 1080p pun sebab nak edit 4K berat.
- Pilihan lens yang tak banyak macam Sony.

Klik sini untuk beli Canon M50 Mark II dari Shopee



4) Fujifilm X-T200

Pros:
- Built in VSCO! Kamera fuji lawa nak tangkap gambar, kaler macam filem!
- 4K tiada crop, kualiti sangat bagus
- Autofocus bagus
- Kamera entry level terbaik untuk masuk dalam system Fujifilm.

Cons:
- Lens Fujinon kualiti terbaik tapi harga pun terbaik.

Klik sini untuk beli Fujifilm X-T200 dari Shopee



5) DJI Osmo Pocket 2

Pros:
- Senang nak dibawa merata sebab
- Built in gimbal jadikan video sangat stabil!
- Selfie screen, akhirnya!

Cons:
- Tak waterproof ya!
- Lens default tak cukup wide, saya galakkan beli aksesori lens wide dia yang dijual berasingan.

Klik sini untuk beli DJI Osmo Pocket 2


6) DJI Osmo Action

Pros:
- Alternatif GoPro terbaik di pasaran, lagi mampu milik tapi cukup bagus!
- Juga ada selfie screen untuk vlog

Cons:
- Model lama, dikhabarkan DJI akan keluarkan model baru tak lama lagi.

Klik sini untuk beli DJI Osmo Action dari Shopee



7) GoPro Hero 9

Pros:
- Generasi ke 9, GoPro dah makin power buat kamera.
- Kualiti audio dan video sangatlah bagus.
- Stabilization pun power.

Cons:
- Kalau nasib tak baik, akan terjumpa masalah software dia 'freeze' buat kamera tu tak boleh dipakai sementara waktu.

Klik sini untuk beli GoPro Hero 9 dari Shopee


Selamat bershopping! Semoga blog post ini bermanfaat. Apa-apa roger di Instagram!

Comments

Popular posts from this blog

Komputer LAMBAT nak start? Tukarlah pakai SSD!

Budget RM1500 Jangan Beli Laptop, Bina PC!

Laptop LAWA Macam Jenama ‘Buah’ Tapi HARGA RAKYAT