Laptop LAWA Macam Jenama ‘Buah’ Tapi HARGA RAKYAT


Susah nak cari laptop yang cantik pada harga bawah RM2,000... Tapi itu cerita dulu… Semua ni sudah berubah dengan kedatangan JOI®, jenama laptop tempatan dengan model baru JOI® Book 155 Pro yang mampu milik ni. Tengoklah design lawa tapi harga rakyat!


Specs:
Processor: Intel® Celeron® Processor N4120 (4M Cache, up to 2.60 GHz)
Graphics: Intel® UHD Graphics 600 (integrated)
Storage: 64GB + 256GB M.2 SSD
RAM: 4GB
Size: 14'' Full HD IPS display (1920 x 1080 Resolution)
Weight: 1.43kg



Ada yang akan kata; “Eleh, Celeron® je?” Jangan dengar cakap mereka tu. Processor Intel® Celeron® quad core tu sudah mencukupi untuk kegunaan kerja pejabat seperti menaip, buat powerpoint presentation, masuk conference call meeting dsb. Bukan semua orang perlukan komputer power nak edit video cinema atau nak main game Cyberpang 4k 1000fps. Majoriti pengguna laptop hanya buat kerja pejabat. Senang cerita ni laptop untuk work from home ataupun study from home - pada harga yang tak membebankan.


Pada tahun lepas saya ada buat video mengenai model JOI® Book 150, saya rasa JOI® Book 155 Pro ini ialah model pengganti kepada model lama tu. Pertama kali pegang, saya rasa binaan model baru ni lebih kukuh dan lebih kemas berbanding model lama. Menarik…

Apa yang best?

1. Display.


Dalam julat harga ini, hanya JOI® sahaja jenama laptop yang saya pernah cuba setakat ni yang bagi skrin panel IPS, bersaiz 14 inci full HD dengan bezel nipis dan kemasan glossy. Laptop dari jenama lain, kita biasanya cuma dapat skrin resolusi rendah HD 768p dan panel TN yang warna tak cantik. Walaupun skrin IPS ni bukanlah jenis high end dengan colour reproduction yang paling tepat untuk photo / video editing, display dia cukup cantik untuk kegunaan harian dan menonton media. Bravo JOI®!

2. Design cantik, nipis, ringan.


 Nipis, cuma 13.5mm. Berat cuma 1.43kg. Charger pun kecil dan ringan. Senang nak dibawa merata.

3. SSD 256GB PERCUMA

Pada asalnya laptop ini mempunyai storage terbina 64GB, tapi JOI® beri kita upgrade percuma SSD M.2 bersaiz 256GB secara percuma. Tak payah susah-susah nak upgrade sendiri. SSD penting untuk memastikan komputer kita boleh start up dan launch apps dengan pantas berbanding menggunakan hard disk. Gembira juga saya dapat tahu SSD yang diberi ialah Intel 545s M.2 SATA jenis 3D NAND dengan DRAM - senang cerita, SSD yang berkualiti tinggi. Lagi sekali, bravo JOI®!

4. Harga mesra rakyat.

Laptop JOI® Book 155 Pro dijual dengan harga RM1,699 di JOI® Official Store Shopee. Percuma 256GB SSD dan beg laptop. [Klik sini]

Apa yang tak best?

1. RAM.

Pada pendapat saya untuk Windows 10 rasa pantas bila digunakan, laptop perlukan RAM sekurang-kurangnya 8GB. Pada 4GB kita tak boleh push dia sangat contohnya bila browse internet dan buka banyak tabs di browser. 4GB ni boleh je guna, tapi kalau dapat 8GB lagi terasa smooth. Kepada JOI®, tolonglah buat versi RAM 8GB di masa hadapan nanti… Saya percaya Celeron® kalau dibandingkan dengan RAM yang mencukupi, mesti smooth.

2. Charger


Saya suka charger type C baru berbanding barrel charger pada model sebelum ini. Charger ni pun masih ringan dan tak susah dibawa. Keseluruhan laptop ni memang tampak premium, tapi bila keluarkan charger, oh... Kita terus diingatkan semula ini laptop mampu milik. Jadi saya berharap di masa hadapan JOI® boleh upgrade lagi kepada charger yang lebih premium seperti charger 65W Power Delivery yang menyokong pengecasan pantas, serta dengan satu charger, kita boleh guna untuk caj smartphone kita juga.

Masalahnya dua-dua cadangan saya ni, kalau dibuat sudah tentu akan menaikkan harga laptop ni pulak ;-) takpelah terpulang lah kat JOI® nak buat macam mana...



Secara konklusinya, saya boleh rekemen laptop ni buat golongan yang perlukan laptop work from home ataupun kepada pelajar untuk study from home, dan paling penting harga mesra rakyat.

Laptop JOI® Book 155 Pro dijual dengan harga RM1,699 di JOI® Official Store Shopee. Percuma 256GB SSD dan beg laptop. [Klik sini]


Comments

Popular posts from this blog

Komputer LAMBAT nak start? Tukarlah pakai SSD!

Budget RM1500 Jangan Beli Laptop, Bina PC!