Posts

Showing posts from March, 2019

5 Hadiah BIRTHDAY untuk Photographer Bawah RM100

Image
Korang ada kawan photographer yang hari jadi / birthday dia dah dekat?

Harga barang kamera mahal sangat, jadi korang tak tahu nak beli hadiah apa untuk dia?

Jangan risau! Abam Rin akan tolong bagitahu hadiah apa nak bagi bawah budget RM100!

Semua link ini menuju ke kedai-kedai yang trusted dari Lazada. Jadi senang korang nak beli online dengan selamat. Senang, order dan tunggu barang dihantar sampai rumah korang. Simple. Try lah!




1) Kad memori (SD Card)

Kebanyakan kamera zaman sekarang guna kad memori jenis SD Card belah kiri tu. Belah kanan Micro SD Card tu handphone atau drone aje yang guna.

Nak beli kad memori yang mana satu ye? Untuk kegunaan saya, minimum ialah 32GB untuk gambar dan minimum 64GB kalau member tu shoot video full HD.

Btw sila berhati-hati dengan SD Card palsu, sentiasa beli dari Sandisk Official Store atau official distributor sahaja okey? Link di bawah tu semuanya ke Sandisk Official Store.

Ini beberapa kad memori yang saya rekemen,

Kalau dia shoot gambar sahaja + …

5 Monitor 4K & 1080p Terbaik Untuk Editing (Awal 2019)

Image
Baru beli desktop PC untuk editing dan sedang mencari monitor?

Biasa edit kat laptop, skrin laptop colour tak lawa dan kecik?

Dah ada monitor tapi bila edit, print gambar keluar jadi lain?

Jangan risau! Abang Rin ada untuk membantu! Dalam blog post kali ini jom kita tengok 5 option monitor terbaik untuk si abang photographer dan videographer yang nak edit 4K.

KRITERIA PEMILIHAN

Monitor yang saya rekemen mestilah ikut kriteria di bawah;

1) Saiz - Biasanya saya rekemen pakai 24 inci, ini saiz normal. Tapi untuk 4K saya rekemen 27 inci dan keatas.

2) Colour gamut - Untuk individu kreatif yang edit gambar, sangatlah penting untuk kita cari monitor yang boleh display colour gamut luas dan boleh display colour dengan tepat. Takdelah nanti tersalah edit. Kita edit warna main sedap mata je, bila print keluar warna lain sebab monitor tak display colour yang accurate.

3) Factory calibrated - Sebelum keluar kilang, mereka akan calibrate dulu supaya warna yang dipaparkan kat skrin tu tepat. Monitor …