Posts

Showing posts from August, 2018

Kenapa Sifu Photographer Kedekut Ilmu?

Image
Alkisahnya ada group sebelah tengah bising pasal isu kecam bila BBNU aka nubis, tanya pasal kamera.
Contohnya la. Nubis tanya soalan, - "Canon dan Nikon yang mana lagi baik?"
- "Shutter button kat mana?"
Sipu-sipu bila terima soalan gini, dia pun jawab; - "Hang pi google."
- "Pi baca manual."
Alkisahnya nubis pun maroh. Kata sipu kedekut ilmu. Eh rilek-rilek. Mari kita bincangkan elok-elok.
1. APA SALAHNYA SIPU JAWAB BAIK-BAIK.
Biasanya bila newbies mesej aku kat insta @rinmansor, aku spend time untuk layan mereka elok-elok. Explain satu persatu. Diorang pun follow la aku.
Kalau dapat soalan remeh sekalipun macam soalan Shutter button kat mana, aku masih reply tapi aku reply bagi link ke PDF file user manual kamera dia, dan bagitahu jawapan hang ada kat mukasurat berapa. Pastu aku suruh dia study user manual tu. Kalau cakap baik-baik, dia masih lagi jadi polower aku dan in the future kalau dia ada soalan lagi aku bantu lagi.
Pahala tu beb tol…

Racun

ShaShinKi.com - 150x300 Warning