Posts

Showing posts from April, 2018

Pre-Built vs Custom vs Self-Built PC. Mana Paling Bagus?

Image
Hey guys! Adzrin Mansor is back!
Selepas saya tulis 4 tips elak ditipu masa beli barang komputer dari Lazada, ada member mesej tanya soalan yang agak bagus. Soalannya begini;
"Rin, saya nak beli PC jugak. Tapi saya masih fikir-fikir lagi sama ada nak beli yang pre-built atau custom build sendiri..."
Kalau kita nak komputer kita ada tiga pilihan. 1) Pre-built PC.
2) Custom Build PC.
3) Self build PC.
JADI YANG MANA PALING BAGUS? jom kita kupas satu persatu.
1) Pre-Built PC.
Maksudnya kita beli komputer yang sudah siap dipasang di kilang, biasanya oleh jenama besar contohnya Dell, HP, Acer, Lenovo, etc, sama macam kita beli laptop.
Kelebihan: 1. PC yang sudah siap pasang kat kilang ni ialah, dia bagus untuk konsumer biasa yang tak tahu sangat pasal komputer dan nak komputer yang beli terus boleh guna.

2. Kita dapat manufacturer punya warranty dan after sales service yang tip top!
Sebagai contoh. Saya beli desktop pre-built jenama Dell dari website Dell Malaysia. Tapi ada pr…

4 Tips Elak Ditipu Semasa Membeli Barang Komputer dari Lazada!

Image
What's up guys! Saya Adzrin Mansor budak yang asyik tulis blog pasal kamera je. Pasal kamera saya tahu macam-macam lah. Tapi bila masuk bab komputer memang noob habis.

Selama ini untuk kegunaan belajar dan editing gambar (#PendakwahRAW) saya guna laptop Samsung NP330V4AH yang dibeli pada tahun 2011 dengan spec yang agak decent pada masa tu.


Specs pantas:
Processor Core i7-2630QM
RAM 8GB RAM 1333MHz
GPU Nvidia GT520MX
1TB HDD yang diupgrade ke Kingston V300 SATA SSD 240GB kemudiannya.
Monitor TN panel 14 inci
Berat 2.2kg

Saya pakai laptop ni dari tahun 2011-2018. Beli masa buat persediaan nak masuk universiti sebelum tahun pertama, sampai dah graduate dan dah kerja setahun lebih. Tujuh tahun beb! Itulah kelebihan beli laptop dengan specs tinggi, memang proven tahan lama beb!

Ingatkan nak push lagi sampai lapan tahun sebab dia masih okay untuk kegunaan web browsing, tengok movie atau menaip blog. Tapi bila edit gambar guna software Lightroom, dia sudah mula menunjukkan tanda-tan…

Review Pendek Xiaomi Mi A1 - Telefon Pintar Android Tulen Paling Murah

Image
Ringkasan TLDR: Xiaomi Mi A1 ialah smartphone stock android budget yang bagus kerana software stock androidnya dan spesifikasi tinggi untuk harga budget. Tapi kamera agak mengecewakan. 

Kebanyakan telefon pintar Android keluaran berbagai jenama telah diubahsuai dan ditambah skin mereka sendiri. Contohnya Huawei punya Emotion UI, Samsung punya Touchwiz, Oppo punya Color OS, Xiaomi punya MIUI, dan banyak lagi jenis Android yang dah diubahsuai oleh pembuat telefon pintar masing-masing. Pengubahsuaian tu biasanya menambahkan lagi fungsi telefon tu yang tak ada dalam Android tulen, tapi kadang-kadang menambahkan lag juga.

Oleh sebab itu ramai enthusiasts lebih sukakan Android tulen kerana lebih lancar dan kurang bermasalah. Tapi nak beli telefon pintar dengan Android tulen keluaran Google sendiri iaitu siri Google Pixel 2, kena berbelanja banyak pulak. Mahal pulak tu.


Untuk menyelesaikan masalah ini, Google dan Xiaomi berkerjasama dalam projek Android One - projek yang menghasilkan telefon…

Racun

ShaShinKi.com - 150x300 Warning