Posts

Showing posts from January, 2018

Bagaimana Saya Belajar Fotografi Perkahwinan Tanpa Masuk Kelas

Image
Penulisan ini dikongsikan oleh Saufa Che Mat, seorang jurufoto perkahwinan yang berpengkalan di Pasir Putih, Kelantan. Disunting oleh Adzrin Mansor.

Ini cerita pada tahun 2016 lalu, pada masa itu saya memang 'zero' dalam fotografi. Buta pasal semua benda pasal ISO shutter speed aperture semua tu, memang tak ada pengetahuan asas langsung. Minat untuk belajar fotografi memang sudah lama ada dalam diri ini. Nak belajar macam mana?


Macam biasa, orang akan galakkan kita untuk masuk belajar kat kelas. Tapi kebanyakan kelas fotografi di pantai timur ini berbayar. Atas kekangan bajet, saya tak dapat sertai kelas.

Pada Disember 2016 saya mengambil keputusan untuk melaburkan simpanan saya untuk membeli kamera. Tapi kamera apa yang berbaloi nak beli? Kamera jenis apa yang patut saya beli? Fikir punya fikir, buat perbandingan kamera itu dan ini, akhirnya saya beli Sony A6000 secara online. Seminggu selepas order, kamera tu sampai.


Ini apa yang saya buat untuk belajar fotografi;

1. Perkar…

20 Perkara Anda WAJIB Tahu Mengenai Shutter Count

Image
Dalam dunia ini, ada tiga perkara photographer melayu sangat takutkan, boleh sampai berbuih mulut bila diorang;

1. Kena shoot RAW.
2. Jumpa customer mintak diskaun.
3. Check shutter count.
Hahaha itu statement lawak kasar. It's so funny because it's true. Takpe saya Melayu jadi saya boleh keluarkan statement rasis kat bangsa sendiri. Hahaha. Isu satu dan dua tu kita biarkan untuk dikupas kemudian hari. Dalam blog post kali ini jom kita bincangkan isu ketiga iaitu PARANOIA SHUTTER COUNT.

Ramai photographer begitu paranoid dengan shutter count. Kenapa ye? Jom kita kupas segala persoalan mengenai shutter count satu persatu.


1. Apa itu shutter count? Definisi shutter count ialah jumlah pergerakan shutter sepanjang hayat kamera yang dirakam oleh kamera. Konsep dia sama macam odometer yang mengira jumlah berapa kilometer kereta kita dah pergi sepanjang hayat kereta tu. Satu kali tangkap gambar, satu kali shutter bergerak, dikira satu actuation dan dirakam dalam shutter count.
2. Kala…

Racun

ShaShinKi.com - 150x300 Warning