Posts

Showing posts from October, 2017

Bagaimana Sony Berjaya Memecahkan Duopoli Canon dan Nikon

Image
Gambar di atas menunjukkan kamera Sony A7 milik saya, kamera mirrorless dengan sensor full frame pertama di dunia.

Dulu bila nubis tanya nak beli kamera apa, diorang mesti tanya "Canon atau Nikon?"
Tapi itu dulu. Zaman sekarang Sony sudah menjadi salah satu syarikat pembuat kamera yang sangat terkenal, nubis spesifically tanya nak beli Sony ke tidak. Dah berjaya dah Sony zaman sekarang ye? Tapi bagaimanakah segala-gala ini bermula?
Harini saya dalam mood nak bercerita pasal sejarah sikit. 
Pada awal millenium, dunia kamera sedang beralih dari format filem kepada format digital. Pada masa ini dunia menyaksikan duopoli oleh Canon dan Nikon, yang menguasai pasaran kamera DSLR dengan kuku besi. Konica Minolta, satu syarikat pembuat kamera yang tidak lagi mampu bersaing dengan Canon dan Nikon, telah mengambil keputusan untuk menjual segala aset dan ilmu pembuatan kamera miliknya kepada Sony pada tahun 2006. 
Inilah permulaan buat Sony, sebuah syarikat pembuat barangan elektronik…

5 Kamera DSLR Terbaik Untuk Budget RM2000 (2017)

Image
Korang mencari kamera DSLR pertama nak belajar fotografi? Nak mencari DSLR yang boleh tangkap gambar berkualiti tapi budget tak besar?
Bila kita tanya kat photograper yang berpengalaman, diorang semua pakai DSLR yang mahal-mahal. Kita ni baru je nak merasa pakai DSLR ni. Biasanya kita kena sediakan budget dalam RM3000 untuk beli DSLR yang sedap. Tapi dalam blog post kali ini saya nak memperkenalkan DSLR terbaik yang kita boleh beli dengan budget di sekitar RM2000 sahaja. Murah tu beb!
Saya pilih DSLR untuk masukkan dalam list ini berdasarkan tiga kriteria di bawah; Kamera mestilah jenis DSLR dengan fungsi interchangeable lens - lens boleh dicabut dan digantikan, dan ada hot shoe untuk letak external flash, nanti senang nak upgrade tambah aksesori.Kamera mesti pakai sensor besar yang mampu tangkap banyak cahaya, hasilkan kualiti imej yang bagus. Kalau sensor kecil nanti sama je dengan smartphone kita.Kamera mesti BARU, berbau kedai, (bukan barang terpakai) dan dapat sekali satu kit len…

Siri DSLR Murah Bawah RM2000 - Pentax K-500

Image
Minat fotografi dan nak belajar lebih mendalam pasal fotografi dengan DSLR? Atau mencari kamera yang mampu menghasilkan gambar berkualiti tinggi untuk dibawa berjalan-jalan?

Korang datang ke blog yang betul! Kerana saya akan lancarkan siri blog post baru iaitu 'DSLR Murah Bawah RM2,000!' dimana saya akan memperkenalkan model-model kamera DSLR murah yang saya jumpa dalam pasaran.

Semua kamera yang saya sarankan dalam siri ini mesti mengikut tiga kriteria berikut;
Kamera mesti jenis DSLR dan mempunyai fungsi lens yang boleh ditukar. Kalau nak belajar lagi mendalam pasal fotografi atau nak buat perniagaan servis fotografi, fungsi ini penting.Kamera mesti mempunyai image sensor yang besar supaya kamera mampu tangkap banyak cahaya, menghasilkan kualiti imej yang bagus. Kalau sensor kecil baik pakai telefon pintar dalam poket kita ni je.Harga kamera BARU (bukan terpakai tau) mestilah mampu milik, di bawah RM2000 sekali dengan satu lens yang dipanggil 'kit lens'. Minat dengan…

Racun

ShaShinKi.com - 150x300 Warning