4 PRIME LENS NIKON YANG PALING BEST!


Tadi ada sembang dengan rakan saya, seorang pengguna kamera Nikon, nak racun saya suruh join dia pakai Nikon. Saya suka jugak Nikon sebab kebanyakan kamera dia dynamic range bagus untuk shoot landscape dan kebanyakan ada dua SD card slot untuk backup gambar sambil shoot.

Saje lah sembang, kalau lah saya ni pengguna Nikon, lens Nikon apakah yang saya akan guna?

Saya penggemar prime lens yang tak boleh zoom jadi kesemua lens yang saya akan ceritakan dalam posting ini adalah lens prime dengan aperture f/1.8 yang besar, berguna untuk situasi low light.

1) Nikon 50mm f/1.8G
Kita mula dengan standard lens dulu. Lens 50mm ini ibarat kit lens untuk pengguna full frame (FX); ada lens 50mm semua benda boleh shoot dah. Dengan harga dibawah RM1000, lens ini dikira lens yang harga mampu milik. Tapi lens ini sangat sharp, ramai kata lebih sharp dari 50mm 1.4 yang lebih mahal daripada dia. Kalau korang pengguna kamera crop sensor (DX) pun tak apa, lens 50mm f/1.8G ini berbaloi untuk jadi portrait atau low light lens kat kamera korang.


2) Nikon 85mm f/1.8G
Kalau korang portrait shooter yang mahukan lebih banyak background separation atau ada orang panggil BOKEH, lens 85mm memang kegemaran portrait shooter tak kiralah full frame atau crop. Lens ini pun sangat sharp dan sangat berbaloi untuk dimiliki.


3) Nikon 35mm f/1.8G DX (serta versi FX)
Lens 35mm f/1.8G DX ini dibuat khas untuk pengguna crop sensor sebab itu ia diberi designation (DX). Bila kita pakai field of view dia sama macam pakai lens 50mm kat kamera full frame. Lens ini juga masih mampu milik, dibawah RM1000 dan boleh jadi kit lens untuk kamera crop sensor.
Untuk pengguna full frame, Nikon ada jugak keluarkan 35mm f/1.8G FX khas untuk pengguna full frame yang nak field of view wide standard. Saya tak pernah cuba lens ini sebab ramai kawan selalu guna Sigma Art, tapi ada lah alternatif jenama Nikon kalau asyik kena masalah focus tak tepat pakai Sigma.


4) Nikon 28mm f/1.8G
Untuk pengguna full frame (FX) yang mencari wide angle prime lens, lebih wide dari 50mm tapi tak distort macam ultra wide, biasanya diorang akan pilih antara 35mm dan 28mm. Lens 35mm biasanya dipanggil storytelling lens - biasa digunakan untuk environmental portraits dan street. Lens 28mm pula biasa dipanggil travel lens -  sebab ia membenarkan lebih banyak background masuk dalam frame. Lens 28mm memang kegemaran saya sebab selain street dan environmental portrait, nak shoot landscape pun cukup wide.


Jadi, lens manakah yang akan masuk wishlist korang? #DoneRacun

Comments

Sponsored 3

Popular posts from this blog

5 Mitos Fotografi Yang Ramai Orang Percaya

Why Pro Photographers Don't Want To Share Their Knowledge

Saya Nyaris Nak Beli Fujifilm, Tapi Terbeli Sony. Ini Sebabnya