Posts

Showing posts from 2017

Why Pro Photographers Don't Want To Share Their Knowledge

Image
Not a long time ago I was approached by someone who messaged me to give a thank you note. He thanked me and my fellow photography blogger Ezad for being so generous for sharing a lot of tips online in our writings.
Next, he said that a lot of PRO photographers are unwilling to share their knowledge and expertise to newbies like him.
WHOA.
Ok I absolutely can relate. Been there bro.
I learned photography mostly from reading articles and watching tutorials online. During my years of learning, I have approached some pro photographers, trying to befriend them and probably ask for some tips here and there. Unfortunately not all of them have a lot of time to babysit me (yes I call it babysitting on purpose).
They are full time working professionals. They run a business. They make sales, they handle calls, they make documentations, they handle online marketing, they shoot, they edit, they design, they chase the clients for payment and etc. Running a business, especially a solo gig just take…

Review Pantas Sigma 18-35mm f/1.8 ART

Image
AKU SUKA LENS NI, TAPI AKU TAK REKEMEN LENS NI
Kitorang kat MGAG shoot video guna lens ini. So aku selalu gak guna lens ni. Ini sebab kenapa aku suka lens ni tapi...
Positif;
1. Optics yang sharp, even wide open.
2. Aperture f/1.8 benarkan banyak cahaya masuk, boleh guna ISO yang rendah sikit, kurang noise serta boleh dapat extra shutter speed.
3. Macam prime lens yang boleh zoom.
4. Focusing motor dia pantas dan sangat senyap. AF masa rakam video pun smooth.
Negatif;
1. Zoom range terlalu pendek, 18mm sampai 35mm je. Banyak kali kitorang masa shoot terasa kalaulah boleh zoom in lagi kan bagus, kalaulah boleh wide lagi, kan bagus.
2. Walaupun aperture besar biasanya dikaitkan dengan bokeh, 18mm sampai 35mm masih dikira WIDE ANGLE, dan kat wide angle bokeh tak berapa nampak.
3. Oleh sebab aperture besar, glass dia pun besar, jadikan lens ini berat. Yes terasa betul berat dia lepas shoot video seharian.
4. Selepas shoot seharian tangan dah terketar penat, segala ketar korang akan jelas k…

4 PRIME LENS NIKON YANG PALING BEST!

Image
Tadi ada sembang dengan rakan saya, seorang pengguna kamera Nikon, nak racun saya suruh join dia pakai Nikon. Saya suka jugak Nikon sebab kebanyakan kamera dia dynamic range bagus untuk shoot landscape dan kebanyakan ada dua SD card slot untuk backup gambar sambil shoot.
Saje lah sembang, kalau lah saya ni pengguna Nikon, lens Nikon apakah yang saya akan guna?
Saya penggemar prime lens yang tak boleh zoom jadi kesemua lens yang saya akan ceritakan dalam posting ini adalah lens prime dengan aperture f/1.8 yang besar, berguna untuk situasi low light.
1) Nikon 50mm f/1.8G
Kita mula dengan standard lens dulu. Lens 50mm ini ibarat kit lens untuk pengguna full frame (FX); ada lens 50mm semua benda boleh shoot dah. Dengan harga dibawah RM1000, lens ini dikira lens yang harga mampu milik. Tapi lens ini sangat sharp, ramai kata lebih sharp dari 50mm 1.4 yang lebih mahal daripada dia. Kalau korang pengguna kamera crop sensor (DX) pun tak apa, lens 50mm f/1.8G ini berbaloi untuk jadi portrait at…

Pengalaman Ditipu Oleh Orang Korea - Variable & Constant Aperture Lens

Image
Dalam posting kali ini saya nak bercerita mengenai dua jenis lens zoom yang ramai photographer perlu tahu bezakan.
Sambil tu saya nak kongsi sikit cerita mengenai pengalaman pertama kali saya beli kamera pada tahun 2011. Pada masa tu saya masih baru dan banyak tak tahu pasal kamera. Yelah zaman noob. Pada masa itu saya sedang belajar bahasa Korea di Seoul National University, tahun pertama sekali di Korea. Saya duduk lima tahun di Korea, ramai je orang Korea baik belaka, cuma dalam lima tahun memang terjumpa lah satu dua ekor syaiton hahaha.

Saya dah kumpul duit biasiswa dengan jimat-jimat makan dan bercadang nak beli Canon 600D. Saya pun pergi ke satu kawasan mall barang elektronik yang besar di Yongsan Station, satu stesen kereta api yang besar giler dan dikelilingi oleh shopping mall jual barang elektrik.

Lalu je kat sini, brader-brader kedai tegur dan tarik tangan kita. Siapa pernah pergi Mekah tau lah petangai penjual nak tarik pelanggan macam mana. Korean kat situ pun lebih ku…

Sponsored 3