Posts

Showing posts from November, 2016

5 Mitos Fotografi Yang Ramai Orang Percaya

Image
1. "Lens 35mm guna untuk street je, tak boleh portrait. 50mm keatas baru boleh untuk portrait."

Gambar ini saya tangkap guna kit lens, 28mm f/4.0. Takde istilah satu lens tu untuk satu fungsi je. Dengan tukar focal length lens kita boleh ubah prespektif gambar kita walaupun kita tengah tangkap gambar subjek yang sama. Lens banyak fungsi beb.

Orang kata 50mm untuk portrait, saya pernah guna 50mm tu buat landscape.

Orang kata shoot landscape kena beli wide lens 12mm, saya pernah shoot landscape guna telephoto 200mm.

Eh lens saya punya, suka hati lah nak guna buat apa pun. Hahaha!


2. "Saya tak tahu lokasi yang best untuk photoshoot di area ni, tu sebab saya tak ambik gambar."

Semua orang faham, sebenarnya mencari lokasi untuk photoshoot ni sangat peningkan kepala. Bila tak tahu nak shoot kat mana, apa kata cari CONTENT dulu? Just keluar dan cari subjek apa yang ada.

Nak mencabar lagi, cari lighting dulu. "Eh matahari dah turun, cantik ni golden hour. Baru dapat go…

Kamera Full Frame Paling Bagus Kan?

Image
Perbincangan mengenai kamera tak sah tanpa bercakap mengenai saiz sensor. Sensor adalah bahagian yang merekodkan cahaya jadikan gambar - sama tugas filem zaman dulu.

Menjadi kebiasaan pro suka full frame sebab kualiti imej dari kamera full frame ini lagi bagus. Tapi dengan perkembangan teknologi sekarang, adakah kamera sensor crop masih dikira sebagai tak bagus?

Dalam video di bawah Zack Arias menceritakan mengenai saiz-saiz filem yang photographer pakai zaman dulu, dan bincangkan, adakah full frame je yang mampu hasilkan imej berkualiti tinggi. Great video.


Share lah!

Follow saya di social media;
Facebook (klik sini)
Instagram (klik sini)

Sponsored 3