Posts

Showing posts from July, 2016

7 Terma Marketing Dijelaskan Cara Mudah Faham!

Image
Bila masuk dunia perniagaan, yakni lepak dengan photographer professional full time tahap otai bisnes, mesti akan ada perbincangan guna terma marketing yang kita sebagai rakyat marhein tak faham. 
Jom kita bincangkan tujuh terma marketing yang saya baru belajar.
1) Prospect
Bayangkan korang adalah pemilik kedai kamera dan studio fotografi. Setiap orang yang masuk ke kedai korang ada kemungkinan untuk membeli barang korang dan menjadi customer korang. Jadi mereka adalah prospek.
2) Conversion
Setiap orang yang masuk ke kedai korang, setiap orang yang PM facebook page kedai korang dikira sebagai prospek. Tetapi kalau dia beli, dia jadi customer. Korang berjaya convertprospek jadi customer. Conversion rate berguna untuk menilai tahap keberkesanan sesuatu event/sale/promosi yang anda buat.
3) Segmentation
Korang masih owner kedai jual kamera tadi tu. Ada seorang pakcik tua datang ke kedai anda mencari kamera yang mudah untuk digunakan, anda pun target dia untuk beli kamera kompak. Selepas i…

Inilah Sebab Kenapa Huawei P9 Mempunyai Dua Kamera

Image
Huawei sekarang ni tengah agresif promosikan smartphone flagship mereka yang dipanggil P9. Yang menarik perhatian saya ialah ia menggunakan dua unit kamera di belakang. Sebelum ni, kebanyakan sistem dual-camera ini digunakan untuk 3D atau gimik focus. Huawei kali ni guna pendekatan yang berlainan; dua unit kamera Huawei P9 ini ambik satu gambar yang sama, dengan kualiti yang lagi tinggi. Jom kita tengok macam mana ia berfungsi.

Apa tujuan kamera belakang kedua?

Setiap satu kamera belakang P9 ada fungsi yang berlainan. Satu kamera ada sensor RGB konvensional yang boleh tangkap gambar berwarna. Satu lagi kamera tu dibuat dengan sensor monochrome; ia hanya boleh tangkap gambar hitam putih sahaja. Dua unit kamera ini tangkap gambar dan gabungkannya menjadi satu gambar yang berkualiti tinggi. Satu kamera supply data warna, lagi satu kamera bagi data details.

Kenapa perlu gambar hitam putih?

Sensor RGB ada colour filter yang berfungsi menentukan cahaya yang masuk ke dalam kamera itu warna ap…

Sponsored 3