Tips Pantas - Sports Photography

TIPS PANTAS SPORTS PHOTOGRAPHY


1. Kamera. Gunakan kamera dengan autofocusing system yang bagus. Contohnya Canon EOS 70D, Canon EOS 7D, Nikon D7000, Nikon D300s dan sebagainya. Sports photographer yang serious pakai Canon EOS 1Dx, Nikon D4 dan sewaktu dengannya. Biasanya kamera lagi mahal, lagi terrer. Nak cuba shoot sports guna kamera entry level boleh jugak. Cuma cabaran dia tu lebih. Sebab sports ni memerlukan kepantasan, mostly kepantasan si photographer, tapi kepantasan kamera juga membantu.

2. Full Frame (FF) atau APSC crop sensor? Dua-dua ada kelebihan dia. APSC lebih panjang reach, means lens 200mm akan jadi macam pakai lens 300mm kat FF. Dan biasanya high end APSC yang ada sistem AF yang laju lebih murah dari FF. Duit lebih kasi beli lens bagus-bagus laa. Sensor full frame pulak berguna untuk indoor sports. Time tu kita pakai high ISO. Canon 1Dx, Nikon D4 gabungkan sensor full frame dengan sistem AF yang hebat, tu harga dia mahal giler.


semua gambar dalam post ini diambil menggunakan kit ini.
Canon 7D, Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM,
dan Canon EF 85mm f/1.8 USM untuk indoor.

3. Lens. Wide angle berguna untuk wide shot seluruh padang/seluruh stadium. Lepas tu simpan lens wide, tukar lens telephoto. Haruslah, takkan photographer nak masuk padang. 


wide shot. kantoi stadium tak ramai orang haha.

4. EXPOSURE? Untuk freeze action kita pakai shutter speed tinggi contohnya 1/1000s. Kalau nak panning, guna shutter speed rendah. Kawalan shutter speed ni hang pandai-pandai la kawal. Nak guna shutter priority boleh, indoor cahaya lampu yang constant, nak guna manual pun boleh.

5. Gunakan mod burst, speed priority lagi bagus.

6. Gunakan mod focus AF-C (Continuous) atau AI-Servo supaya kamera sentiasa mencari fokus masa kita half press shutter atau tekan butang 'AF-ON'. Subjek tak bergerak je kita pakai one shot yang dia lock focus.

7. Sesetengah orang suka asingkan AF daripada shutter half press dan gunakan button 'AF-ON' kat belakang body (available kat body high end sahaja). Teknik ini dipanggil 'back button focus' yang bertujuan mengurangkan shutter lag. Nak kekalkan AF kat half press shutter button pun takde masalah.

8. Shoot JPEG je tak ada masalah! Untuk serius jobs yang kita akan tukar hak milik je pakai RAW sebab RAW lagi cepat penuhkan buffer. (Ada dua jenis; orang upah kamu shoot, gambar masih milik photographer, bagi JPEG je takde masalah. lagi satu client ambik hak milik penuh, perlu RAW sebab client ambik RAW file sekali.)

9. Kalau anda diupah untuk shoot oleh client kampeni apa-apa yang ada papan iklan kat situ, mohon masukkan.



10. Pick the right moments. Short bursts beberapa frame je cukup. Burst banyak-banyak nanti muntah nak pilih gambar balik.


11. Kalau sukan itu ada bola, pastikan bola ada dalam frame. Kalau tak pemain bola tu nampak macam masuk acara lumba lari 100 meter - sudah lari story.



12. Tak perlu takut untuk zoom in tight. Sebab ni saya pakai APSC dan lens 300mm, zoom in dekat-dekat.



13. Kita suka gambar yang ada story kan? Rakamkan 'story' pemain, tense moments, dan kegembiraan mereka masa berlawan tu.



14. Fans jangan lupa.



15. Bila indoor, lens dengan aperture besar sangat penting. f/2.8 contohnya. Lepas tu hentam high ISO supaya dapat shutter speed 1/1000s. Saya main tipu pakai f/2.0. prime kan.



16. Story, Emotion jangan lupa.



SEMOGA BERJAYA!

Belanjer gambar saya masa noob, masa first time cuba sports photography maybe empat tahun lepas.


Anything, jemput contact saya di facebook orait? See ya!

Comments

Sponsored 3

Popular posts from this blog

5 Mitos Fotografi Yang Ramai Orang Percaya

5 Cara Buat Duit Melalui Fotografi (Selain Wedding)

Why Pro Photographers Don't Want To Share Their Knowledge