Posts

Showing posts from February, 2016

Sony Umumkan Lineup Lens Full Frame E-mount 'G Master'

Image
Sejak pengumuman Sony full frame E-mount pada tahun 2013, Sony menerima banyak permintaan untuk menambah pilihan lens untuk A7 series.

Sony baru sahaja mengumumkan tiga lens baru; 24-70mm f/2.8, 70-200mm f/2.8 dan 85mm f/1.4, semua di bawah lineup baru yang dipanggil 'G Master' yang direka khas untuk kegunaan professional.

Sony A7 series mendapat sambutan hangat daripada ramai photographer professional kerana mempunyai sensor full frame berprestasi tinggi dalam pakej yang kecil dan ringan. Sebelum ini kebanyakan lens zoom Sony FE dibina dengan aperture f/4. Tetapi terdapat banyak permintaan dari photographer professional untuk Sony membina lens zoom dengan aperture f/2.8.

Sony G Master series ini dibina dengan extreme aspherical element, 11 blade circular aperture, dan kaca yang dibuat dengan accuracy tinggi untuk dapatkan resolusi tinggi dan bokeh yang smooth.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM akan dijual dengan harga US$2200 dan Sony FE 85mm f/1.4 GM akan dijual dengan harga US$1800 ber…

Sony A6300 Dilengkapi 425 Focus Points dan 4K Video

Image
Musim pengumuman kamera baru semasa minggu CES di Las Vegas sudah lama reda, Sony mengejutkan semua orang dengan pengumuman kamera baru tanpa diduga sesiapa pun!
Memperkenalkan Sony A6300, pengganti Sony A6000 yang terlajak laris. Kamera baru ini menggunakan sensor 24.2 megapixel yang ditambah baik dengan copper wiring untuk prestasi low light dan speed yang lebih tinggi.
Kamera ini dilengkapi dengan 425 AF points untuk sistem autofocus yang paling laju buatan Sony. A6000 pun dah dikira laju, A6300 ini pasti lebih laju dari itu.
Menariknya kamera ini mampu merakam video 4K dengan full pixel readout tanpa pixel binning untuk video yang berkualiti tinggi. Video 1080p full HD boleh dirakam dengan frame rate setinggi 120fps untuk slow motion yang cantik. Kamera ini juga dilengkapi dengan S-log gamma untuk cinematographer sekalian.
Izinkan saya buat satu ramalan. 4K video dirakam dengan full pixel readout ini pasti ada crop factor yang ditambah lagi dari crop factor APSC. Kerana video 4K …

Autofocus Motor Lens Canon: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Image
Masa zaman filem dulu, Canon guna FD mount untuk manual focus. Bila Canon nak masuk ke dunia autofocus, Canon terus tinggalkan FD mount dan cipta mount system baru iaitu dipanggil EF mount yang bermaksud Electronic Focus.

Kebanyakan pembuat kamera lain seperti Minolta (kini Sony A-mount) dan Nikon terlebih dahulu buat lens autofocus dengan letakkan motor di dalam kamera, dan ada sambungan skru yang menggerakkan lens element secara mekanikal.

Canon ambil masa dan perkenalkan sistem baru. Dia letakkan autofocusing motor bukan dalam body tapi di dalam lens. Jadi setiap lens ada motor yang spesifik untuk kegunaan lens itu sendiri. Contohnya lens telefoto ada kaca yang berat, jadi motor itu kenalah kuat. Kalau prime lens dengan aperture kecil, tak perlulah motor yang kuat, boleh jimat kuasa bateri. Sistem ini pun lebih pantas dari satu motor dalam body kamera gerakkan semua jenis lens.


1) DC Motor
Motor ini ialah motor biasa yang dikecilkan saiz dia. Fossil hidup lens dengan DC motor ialah …

CIPA Ratings - Cara Mudah Memeriksa Jangka Hayat Bateri Kamera Sebelum Membeli

Image
Macam smartphone, kita mahukan kamera kita itu dilengkapi dengan bateri yang tahan lama. Kalau bateri habis dengan begitu cepat macam mana nak pakai kan?

Dalam dunia kamera, The Camera and Imaging Products Association (CIPA) di Jepun sejak tahun 2002 telah mengasaskan metod standard untuk menguji jangka hayat bateri sesebuah kamera.

Ujian itu cuba meniru cara penggunaan pengguna sebenar dengan mengambil gambar setiap 30 saat, separuh dengan flash separuh lagi tanpa flash. Lens juga dizoom sepenuhnya sebelum gambar diambil dan skrin dibiarkan terpasang. Selepas 10 shot kamera itu ditutup sementara dan semua langkah di atas ini diulang semula.

Jumlah gambar yang boleh ditangkap sebelum bateri kamera tersebut habis akan direkodkan sebagai CIPA ratings.

Contoh CIPA ratings beberapa kamera terkenal ialah;

Nikon D600 - 900 shots
Canon EOS-6D - 980 shots
Canon EOS-7D Mark II - 670 shots
Canon EOS-700D - 440 shots
Sony A7S II - 370 shots
Sony A6000 - 360 shots

Jadi semasa mencari kamera, pen…

Spesifikasi Canon EOS-1D X Mark II Diumumkan

Image
Canon baru sahaja umumkan specs untuk kamera flagship terbaru mereka iaitu Canon EOS-1D X Mark II. Kamera ini dijangka akan dijual dengan harga US$6000, rendah sikit daripada pesaing kuat Nikon D5 yang dijual pada harga US$6500.

1DX baru ini dilengkapi dengan sensor Dual Pixel CMOS, AF & Movie Servo AF untuk high speed, frame rate tinggi dan continuous autofocus semasa rakaman video. 1D X Mark II mempunyai burst mode sepantas 14 fps atau 16 fps dalam Live View Mode, dan ISO native 100–51200; dengan expansion ISO hingga 409600.



4K video boleh dirakam dengan frame rate 60fps (59.94), dalam format Motion JPEG, jadi ia menyokong fungsi 8.8-Megapixel in-camera still frame grab. Menariknya kita boleh merakam full 1080p HD dengan frame rate 120fps untuk slow motion.

Kamera 1D X Mark II meneruskan tradisi body 1 series yang dibina dengan aloi magnesium yang kukuh untuk kegunaan lasak sports photographer dan photojournalist. Spesifikasi lain adalah seperti di dalam jadual di bawah;

 Canon …

Racun

ShaShinKi.com - 150x300 Warning