Posts

Showing posts from January, 2016

Lens Hood, Perlukah?

Image
Perlukah pakai lens hood?

Lens hood bertujuan untuk menghalang cahaya masuk dari angle pelik-pelik di tepian lens, kita nak cahaya yang masuk dari depan lens je.

Konsep dia sama macam mata manusia jugak. Bila panas terik kita pakai topi untuk kurangkan silau.

Bila ada cahaya masuk dari tepi lens, dia berselerak dalam lens. Silau ni buatkan gambar kurang contast, kelabu je. Sebab inilah orang pakai lens hood.

Lens hood ada dua jenis, round dan petal. Round tu biasa lah membulat je sekeliling lens. Petal pulak direka untuk extend sejauh mungkin kehadapan tanpa masuk dalam gambar, sensor kan empat segi, jadi sisi tepi lens hood tu dipotong untuk elakkan dia menghadang imej di tepi gambar.

Selain menambah baik contrast dengan menghalang cahaya daripada berselerak dalam lens, lens hood juga boleh melindungi kaca lens. Masa kita letak kamera kat bahu terhayun-hayun, terlanggar mana-mana lens hood yang terkena dulu, bukan kaca lens tu. Takdelah calar.

Kalau lens korang dah ada lens hood, gunakanla…

Yazid & Atika Photoshoot, Korea University

Image
So ada dua orang couple ini datang honeymoon di Korea. Mereka pun datang berphotoshoot post wedding di main kampus uni saya, Korea university. Dalam photoshoot ini saya bawa Canon 6D dengan tiga lens, 85mm f/1.8, 28mm f/1.8 dan Sigma 18-50mm f/2.8. Sigma tu lens untuk crop sensor, saje nak testing tengok apa jadi kalau guna kat full frame. Ini gambar-gambarnya...


























Sponsored 3